back Villa Arsenaal Programma Reserveren Contact Partners Historie Evelyn Bakker Maartje & Kine  

Rond 1050 begon de graaf van Holland een ontginningsproject. Men begon "delven" te graven en uiteindelijk ontstond zo als eerste de Oude Delft en later de Nieuwe Delft (nu de Lange Geer en de Koornmarkt). Water is erg belangrijk geweest voor Delft en aan de met de hand gegraven delven heeft de stad haar naam te danken.

Op 15 april 1246 verleende graaf Willem II van Holland (de vader van Floris V) een aantal privileges aan de Delftse poorters, waardoor er voor deze gemeenschap voor het eerst sprake was van een vorm van zelfbestuur. De akte gold voor een klein deel van de huidige binnenstad. De bewoners kregen poorterrecht en een eigen rechtbank. Vanaf 1268 werden de privileges inhoudelijk uitgebreid en werd ook het gebied waarvoor ze golden vergroot.

Delft was tot 1389 niet met de Maas verbonden maar kreeg toestemming om vanaf Overschie een kanaal naar de Maas te graven. Daar ontwikkelde zich op 12 km afstand van de stad Delfshaven.

Op de plek van het Armamentarium stond eerst niets tot weinig, later kwamen er wat huisjes en bedrijvigheid. Bij de grote stadsbrand in 1536 werd die bebouwing verwoest.

 
Kaart der drie Schieen

 

Ten tijde van de oorlogen met Spanje werd een wapenopslag gebouwd (1601): de basis van het huidige Armamentarium.

 
Braun & Hogenberg, 1581.

 
Blaeu, 1648.

 
Gravure uit het werk van Dirck van Bleyswijk, 1667.

In dezelfde tijd werd een 'voorkamer' van de VOC opgericht in Delft. Zij kochten in 1631 twee panden aan de Oude Delft. In 1653 bouwde zij aan de overzijde naast het Armamentarium het 'Oostindisch pakhuis'. De bloeitijd van de Kamer van Delft begon na 1670 en hield aan tot het midden van de 18e eeuw. De VOC werd in 1803 opgeheven.

Naast de wapensopslag werd in 1692 een tweede gebouw geplaatst die een koppeling vormde met het daarnaast gelegen VOC pakhuis, dat pas in 1802 definitief bij het complex werd gevoegd tot wat wij nu het Armamentarium noemen.

 

 

 

Het gebouw vormt voor een keer het decor van Villa Arsenaal.